2013 a fost anul de debut al Asociației pentru Dezvoltare si Mediu ADEMED. În primul an de activitate ADEMED a inceput proiecte care sa ii consolideze statutul de mediator om-natura si om-societate.
La baza activitatilor desfasurate a stat experianta membrilor fondatori, implicati de-a lungul timpului în numeroase activitati privind protectia mediului si dezvoltarea comunitatilor. Totodata, experienta lor este sustinuta si un numar generos de experti din domeniul stiintelor naturale cu care s-a colaborat în cadrul proiectelor si care sunt membri ADEMED în prezent.
Membrii ADEMED au fost implicati în proiecte de protectia medilui de nivel national si international printre care: activitati de curatare si ecologizare (Let s do it Romania, proiecte locale de ecologizare si regenerare a spatiului verde alaturi de organizatii precum MaiMultVerde, Romsilva, Petrom, Coca-Cola HBC etc.), activitati de informare a publicului (scrierea de articole în publicatii de specialitate, conceperea si implementarea de campanii de comunicare în cadrul proiectelor de mediu – Green Report, promovarea casei ecologice Prispa), activitati educative pe probleme ecologice (implicare în proiecte precum Roaba de Cultura, O sansa Dunarii Albastre, proiecte din cadrul Danubeparks etc.), campanii de încurajare a colectarii selective (Parlamentul verde), activitati de cercetare, campanii de comunicare a proiectelor de mediu realizate de companii, activitati de management al resurselor regenerabile, actiuni de promovare a transportului ecologic s.a. In primul an de la infiintare primul proiect a avut in vedere obtinerea custodiei ariei naturale protejate Cheile Doftanei. In acest sens s-au realizat o serie da parteneriate strategice in vederea obtinerii accesului la expertiza necesara pentru indeplinirea obiectivelor ce tin de protectia mediului. Dintre partenerii permanenti ii mentionam pe Institutul de Biologie Bucuresti, Societatea Romana de Geografie, Asociatia Studentilor la Geografie, Garda de Mediu Prahova.
Un alt proiect dezvoltat de asociatie este File de Bucuresti- Calatorii literare urbane, proiect care va fi inscris la Street Delivery 2014, si care isi propune promovarea mijloacelor de mobilitate ecologice in mediul urban prin invitatia de a cunoaste Bucurestiul pe bicicleta sau pe jos. In cadrul proiectului se propune o tema in baza careia s-a organizat un tur ghidat.
Asociatia a mai desfasurat si proiectul Recicreeaza, proiect care are in vedere educarea copiilor din clasele 1-4 in spiritul ecologiei invatandu-i sa realizeze jucarii si alte obiecte din materialele pe care in mod normal le-ar arunca (hartie, sticle de plastic etc.). Proiectul s-a desfasurat cu ocazia Zilei Verzi a Eco-scolilor si a cuprins montarea de tutoriale video cu explicatii despre realizarea obiectelor si o prezentare pentru copiii de la doua scoli din Bucuresti.
Considerăm că trebuie păstrată o strânsă legătură între proiectele de dezvoltare socială şi cele de mediu, respectul pentru mediu fiind pilonul central al tuturor acţiunilor noastre şi urmărim menținerea principiilor ecologice în domeniul social și economic pentru aplicarea unor alternative viabile în soluționarea problemelor în ceea ce priveşte raporturile om-natură şi societate. Pentru a dezvolta activitati de impact pentru comunitate s-au stabilit colaborari cu artiști locali, bloggeri şi jurnalişti online, agenţii de publicitate, care s-au implicat în promovarea proiectelor ADEMED, colectivităţi locale de artişti.
O alta activitate are in vedere promovarea mersului pe bicicleta în spatiul urban în vederea cresterii interesului tinerilor pentru arhitectura locală.