Pisici

 

pisici

Ziua cand aduci acasa o pisica, adoptata sau cumparata, va fi una memorabilia. Curiozitatea ghemotocului de blana, mieunatul, pozitiile ciudate in care doarme – toate acestea vor deveni amintiri frumoase din prima zi a pisicii cu tine.

Cum facem insa ca prima zi frumoasa sa nu fie urmata de prima zi cu pisica bolnava in brate la veterinar?

Mancarea si apa

Din ce vase mananca?

Folositi o farfurie plata pentru mancare, de preferinta de inox sau din ceramica; marginile inalte ale bolurilor irita mustatile pisicilor si conduc la refuzul hranei in cazuri extreme.

Ce fel de hrana?

pisici; miorlaieFolositi pentru inceput doar mancare speciala pentru pisici. Nu urmati sfaturile binevoitorilor cu privire la “carne fiarta cu orez” ! Pisicile au nevoie de o dieta echilibrata, ce contine vitamine si diverse principia nutritive, inclusiv calciu , dieta ce este foarte dificil de preparat acasa in proportiile cuvenite. O dieta disporportionata va distruge rapid rinichii prietenului cu blana.

Nu cedati la miorlaituri! Sarea, zaharul, grasimile, ciocolata, strugurii si stafidele sunt otravitoare pentru pisici. Nu dati pisicii nimic din ce mancati!

Pisicile nu trebuie sa bea lapte de vaca. Multe prezinta chiar intoleranta la acesta, cu reactii foarte grave. Pisicile beau doar lapte de pisica, cand sunt pui.

Hrana uscata (graunte) sau umeda (plicuri/conserve)?

Pentru inceput, pentru a evita erorile de manipulare, folositi doar hrana uscata de cat mai buna calitate, de la magazinele specializate (pet-shop-uri). O hrana de buna calitate are un continut ridicat de carne – peste 10% (cititi eticheta).

Daca va hotarati sa folositi hrana umeda, cumparati in cantitati cat mai mici (plicuri), pentru ca hrana umeda odata expusa la aer se va contamina foarte repede si va fi refuzata sau va imbolnavi animalutul.

Dupa deschidere, cantitatea ramasa trebuie pastrata maxim 24 de ore si doar la frigider. Se incalzeste obligatoriu la temperature camerei inainte de “servire”, intr-un vas cu apa fierbinte . Hrana rece de la frigider va imbolnavi animalutul.

Cum pun apa la dispozitie?

Folositi un bol de inox sau din ceramic, umplut cat mai aproape de margine, pentru a nu jena mustatile. Apa se schimba si se completeaza zilnic sau chiar mai des.

Sanatatea

Ce fel de ingrijire medicala?

Deparazitare interna si externa. Vaccinare. Examenul urechilor. Deparazitati si vaccinati pisica chiar daca sta doar in casa. Germenii, parazitii, puricii, pot fi adusi si de oameni.

Cum transport pisica la veterinar?

transport pisiciNumai in cutiile speciale de la pet-shop. Niciodata in brate, zgomotele puternice si bruste ale strazii vor speria pisica, ce se va desprinde din brate. Chiar si un pisoias de cateva luni poate fi suficient de puternic si de agil pentru a va scapa din brate si a fugi speriat spre strada.

Pisica mea a vomitat!

Un astfel de eveniment pe luna nu e neaparat ingrijorator, desi trebuie raportat deindata veterinarului. Mai multe insa este alarmant. Nu dati crezare parerilor “cunoscatorilor” precum ca “scuipa ghemotoace de blana” sau “e normal!”. Regurgitarea este normala numai pentru unele pasari cum sunt vulturii sau bufnitele. Daca se repeta, colectati voma intr-o cutiuta si filmati evenimentul, pentru veterinar. Lasati pisica in pace dupa episod, nu o pedepsiti si nu o hraniti timp de o ora.

Comportamentul

Cand si cat doarme o pisica?

pisici; doarmeO pisica doarme pana la 16 ore din 24, chiar mai mult. Are nevoie de somn atat pentru conservarea energiei, cat si pentru crestere.

Pisicile vaneaza la asfintit si la rasarit. Aceste perioade de activitate sunt in genele lor de vanatori.

Daca ma zgarie?

Posibil. Fie se joaca, fie chiar vaneaza. In timp se va obisnui si nu va va mai zgaria.

Zgarie mobile!

pisici; zgarie mobilaTaiati-i ghearele, prima data obligatoriu la un veterinar, care va va invata cum sa nu ajungeti pana la partea lor vascularizata. Ghearele au vase de sange, pe care nu doriti sa le sectionati. Doare tare, hemoragia e greu de oprit si pisica nu va mai sta data viitoare. Mergeti la veterinar, costa putin si va va invata si cum sa taiati gharele fara pericol.

Ghearele se taie cu un clestisor/forfecuta special de la pet shop. Costa intre 10 si 40 de lei, in functie de model. Invatati de la veterinar cum sa il folositi.

Cumparati un post de zgariat (un fel de stalp invelit intr-un material numai bun de zgariat) – ajuta mult si costa putin.

In ultima instanta, puteti folosi capisoane de gheare.

Sub nici o forma si sub nici un pretext nu amputati ghearele pisicii! Este ceva barbar, pisica va suferi groaznic si comportamentul sau va fi unul suferind toata viata sa.

Ma ataca!

pisici; atacaPisicile sunt vanatori, sunt teritoriale si ataca si de frica.

Nu pedepsiti pisica! Nu intelege de pedeapsa, nici nu face legatura intre fapta si pedeapsa.

Cereti sprijin de specialitate daca pisica va ataca.

Daca sare pe geam?

Unele pisici sunt foarte atrase de astfel de cascadorii, in special in urmarirea pasarilor. Nu va bazati pe mitul “caderii in picioare”! O pisica ce cade de la mai mult de etajul doi poate suferi traume, unele chiar majore, cu atat mai grave cu cat inaltimea este mai mare. Viteza sa la contactul cu solul ajunge la 90 km/h. Ati auzit de pisici care au supravietuit caderilor de la etaje inalte, dar acestea sunt cu mult mai putine decat cele care nu au supravietuit.

pisici; gard; gheareInstalati plase de pisica sau coltare de plasa pentru geamurile batante. Nu, plasele de tantari nu sunt potrivite: pisica are gheare si forta de rupere.

Va asteptam parerile si intrebarile in sectiunea de comentarii de mai jos sau la adresa de email: office(at)ademed.eu, cu subiectul ”Pisici”. Nu furnizam insa sfaturi medicale, va rugam sa va adresati veterinarului.

2 thoughts on “Pisici

  • Dorina

    Pisica mea are 20 de ani. Traieste la bloc. Stie unde are toaleta si bucătăria. E foarte educată dar are pretențiile ei de felină.
    Stă pe geam , urmărește doar porumbeii.
    Acum doi ani a -a îmbolnăvit grav. Am dus-o la veterinar , dg. Pancreatita ce si Lipidoza. A refuzat orice dietă.
    Comită zilnic. Recent am descoperit o hrană umedă cu lipite si grasimi reduse , o mănâncă si nu vomita.
    Ma bucur ENORM ! pentru ea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support