Saptamana europeana a competentelor profesionale

Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale

20-25 noiembrie 2017

„Descopera-ti talentul!”

Asociatia pentru Dezvoltare si Mediu – ADEMED

Declaratie privind viitorul uceniciei si educatiei profesionale non-formale

  1. Intelegem ca educatia profesionala este demna de acelasi respect ca si orice alta forma de educatie, ca ea contribuie la implinirea individuala si prin aceasta la progresul comunitatilor, la fel ca orice alta forma de educatie.
  2. Semnalam ca ucenicia ar trebui recunoscuta ca furnizoare de calificari certificate oficial si atunci cand se deruleaza in afara unui cadru organizat acreditat, atat timp cat libertatea de a alege un drum in viata si dorinta de a cunoaste si de a fi util altora sunt atribute ale individului care nu depind de proceduri administrative.
  3. Ne dorim ca viitorul sa ne gaseasca pregatiti, cu o gandire adaptata societatii digitale, indiferent de forma de educatie si de nivelul scolii absolvite.
  4. Ne dorim ca educatia profesionala non-formala sa cuprinda din ce in ce mai multe indemanari si competente din domenii tehnice avansate si interdisciplinare.
  5. Consideram ca societatile comerciale, sindicatele, unitatile de invatamant, autoritatile locale si organizatiile neguvernamentale au potentialul de a coopera pentru a face ucenicia atractiva, pentru a mentine ucenicii in stagiu, in mod avanatajos pentru ei si pentru societatile comerciale organizatoare.
  6. Apreciem faptul ca organizatiile neguvernamentale sunt considerate ca parteneri in prefigurarea educatiei profesionale inca de la cele mai mici varste, ceea ce sprijina alegerea unei meserii sau a unei cariere in mod informat.
  7. Apreciem actiunile CSR (Responsabilitate Sociala Corporativa) dedicate prefigurarii educatiei profesionale in domenii tehnice, ingineresti, fapt ce creste respectul pentru educatia profesionala si incurajeaza organizarea de stagii de ucenicie pentru locuri de munca ce cer o calificare superioara.
  8. Semnalam ca intr-o lume in care oamenii invata in fiecare moment si prin expunerea la surse de informatie diverse, in special digitale, oamenii invata din ce in ce mai mult in afara cadrului organizat, iar acest lucru reprezinta o oportunitate atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.
  9. Consideram ca Uniunea Europeana este un spatiu al educatiei profesionale si al uceniciei si sprijinim cadrul european al calificarilor, comparabilitatea si transferabilitatea stagiilor de ucenicie intre statele membre si ne manifestam disponibilitatea de a fi parte a oricarei retele pan-europene dedicate prefigurarii educatiei profesionale, prin actiuni dedicate copiilor si tinerilor.
  10. Consideram ca educatia profesionala se poate constitui intr-un fundament al antreprenoriatului in domenii tehnice si nu numai si suntem convinsi ca o asemenea legatura incepe de la primele activitati din atelierele sau cercurile tehnice pentru copiii si adolescenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support