Cu elevii, cules de energie eoliana

Tara lui Andrei

Este foarte usor sa ne construim singuri un generator de curent electric folosind energia eoliana. Va propunem urmatoarea schema bloc:

Am construit turbina Darrieus folosind lemn de balsa (o specie de copac cu lemn extrem de usor), profile de brad, foaie de calc intarita cu hartie de ambalaj la muchiile de atac si de fuga, susurubiri si piulite, saibe eleastice si profile metalice de legatura (de la orice magazin de bricolaj).

Structura palelor consta intr-o tesatura de tije dispuse in tringhi, reprodusa dupa structurile de rezistenta ale podurilor metalice cu capriori de otel (« truss »). Profilul este NACE 0015 (vezi articolul nostru despre turbine eoliene), pentru ca se comporta bine la viteze mici si este simetric, ceea ce il face mai usor de construit si de montat.

Am pus un rulment oscilant pentru a simplifica constructia. Generatorul a fost un motor electric obisnuit (dar ales cu grija, sa functioneze la un numar cat mai mic de rotatii pe minut, pentru a se cupla astfel cu viteza maxima obtinuta de la rotor). Angrenajul l-am realizat din roti dintate de plastic.

Partea electrica am realizat-o din doua LED-uri, unul galben si unul rosu, pentru ca ele se deschid (adica lumineaza) de la 1,2 V, tensiunea maxima pe care o putem obtine de la generatorul nostru eolian.

Legaturile electrice le-am realizat cu cleme crocodil, ca sa putem sa alimentam LED-urile si sa masuram si tensiunea electrica cu ajutorul unui multimetru.

Am experimentat generatorul electric bazat pe rotor Darrieus cu doua grupe de elevi, de la Scoala Matei Basarab din Brebu si de la Liceul Carol I din Valea Doftanei din judetul Prahova. Ne-am intrebat cu insistenta despre rostul fiecarui dispozitiv montat, ne-am amuzat cu rotirea generatorului. Am reglat unghiul de atac al turbine Darrieus in 3 pozitii si am vazut ca poate merge si cu vant slab si cu vant puternic. Rotorul nostru este de fapt un giromill, pentru ca palele sunt drepte si reglabile , nu curbate si fixe ca in design-ul original al inginerului francez de aeronautica Georges Jean Marie Darrieus din 1926.

Astazi faci un mic generator eolian pe masa din bucatarie, maine vei fi un inginer apreciat si admirat pentru minunatele generatoare electrice eoliene.

Sa aveti o viata frumoasa si plina de energie!

Licenta :

Attribution-NonCommercial
CC BY-NC

Este permisa preluarea in parte sau in tot sau utilizarea continutului articolului, in mod gratuit, exclusiv pentru scopuri necomerciale, cu obligatia citarii sursei, sub forma urmatoare: Asociatia pentru dezvoltare si mediu – ADEMED ong, www.ademed.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support