Cum afisam datele din padurea mea

Tara lui Andrei

Va amintiti ca am discutat despre afisarea datelor de la senzori pe un ecran LCD, montat pe I2C, adica pe doiar 2 fire. Aceasta metoda permite identificarea fiecarui dispozitiv cu cate o adresa, semnalul transmistandu-se pe aceeleasi 2 fire pentru toate dispozitivele.

Ecranul LCD pe doua randuri arata frumos, dar necesita un convertor special penru I2C si consuma destul de mult. Dimensiunile si masa sa sunt mari.

Din aceste motive in ultima perioada se folosesc ecranele OLED. Aceste sunt de zeci de ori mai usoare, consuma de zeci de ori mai putin curent iar montare a lor se face pe I2C din constructie, nu mai avem nevoie de convertor I2C.

Desigur functioneaza si acestea cu librarii specializate, pe care le gasiti cu usurinta pe net, folosind o cautare cu numele ecranului nostru OLED.

Cel mai simplu ecran OLED dispune de 2 randuri si este monocrom. Exista si ecrane color, mai mari, dar deocamdata un ecran OLED monocrom cu 2 randuri ne este suficient pentru a vizualiza datele senzorilor. Dimensiunile sale reduse, ca si masa sa foarte mica, il fac foarte potrivit pentru roboti de exploare semi-independenti sau in faza de prototipare a robotilor de exploarare independenti.

Ecranul OLED pe care vi-l propunem astazi este OLED 128 x 32, generic, SSD1306.

Conectarea sa este foarte simpla si directa: pinul marcat SDA se conecteaza la pinul A4 iar cel marcat SCL la A5, pentru variantele de Arduino UNO sau NANO (cel pe care noi il folosim de obicei). Ceilalti doi pini se conecteaza GND la GND comun si VCC la 3,3 V.

Pentru usurinta memorarii si comunicarii :

  • SDA se leaga la A4 – « D » este litera a patra a alfabetului

  • SDA este de obicei conectat cu fir verde, cum ne place sa culegem date din padurea verde, iar SCL (« CLOCK ») este de obicei conectat cu fir galben.

Placutele Arduino UNO si NANO functioneaza pe 5V fiind mai vechi, in timp ce ecranul nostru functioneaza cu 3,3V, asa cum vor functiona in curand toate placile de dezvoltare si senzorii.

Prin urmare, vom folosi un translator de nivel logic ce va separa tensiunea de 5V a placutei Arduino UNO sau NANO de tensiunea de 3,3 V la care functioneaza ecranul OLED.

Puteti folosi orice translator de nivel gasiti, oricat de simplu si de ieftin. Noi va propunem unul cu 2 canale, adesea se gaseste fara pini montati. Folositi cele 2 canale exterioare ale modulului.

Verificati firele de conexiune, inainte de conectarea la sursa.

Desi ecranul folosit de noi are adresa standard 0x3C, recomandam scanarea adresei I2C, pentru siguranta. In librarie si in exemplu este utilizata aceasta adresa, astfel incat daca intamplator modulul nostru are o alta adresa, el nu va functiona.

Pentru robotul de explorare ne intereseaza umiditatea locala si lumina. Dupa cum am vazut in operarea senzorilor cu mana prin padure, aceste doua variabile cunosc diferente mari chiar si la departari de cativa metri. Temperatura nu ne intereseaza deocamdata, pentru a o afisa distinct, desi putem sa o prevedem in program si in structura robotilor de explorare.

Licenta:

Attribution-NonCommercial
CC BY-NC

Este permisa preluarea in parte sau in tot sau utilizarea continutului articolului, in mod gratuit, exclusiv pentru scopuri necomerciale, cu obligatia citarii sursei, sub forma urmatoare: Asociatia pentru dezvoltare si mediu – ADEMED ong, www.ademed.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support