Cum am avut grija de marginile padurii mele

Tara lui Andrei

Daca e sa ne gandim bine, si noi ne gandim mereu bine, liziera padurii e ca o piele pentru ea. Pe acolo patrundem in padure, pe acolo ies animalele care au nevoie de spatiu liber, acolo cresc tot felul de plante interesante pe care nu le gasim asa de des in interiorul padurii.

Am vazut cu senzorii nostri Arduino ca umiditatea scade in partea expusa soarelui. Am observat ca si lumina e mai puternica in acea parte. Totusi, oamenii sau intamplarea au facut ca in unele locuri liziera sa nu mai fie asa de deasa cat ar fi trebuit. Noi am invatat sa plantam, nu e mare lucru. Asa ca am luat de la pepiniera niste puieti de carpen si i-am condus de tulpiniţe la locul lor din marginea pădurii.

O gropiţa e relativ uşor de planificat. Bine, dacă ai un harlet bun, puternic. Am incercat si cu sapaligile, dar nu prea a mers.

Gropita trebuie sa aiba cam 20 cm adancime si sa fie suficient de larga pentru a permite radacinutelor sa se desfasoare. Un patrat cu latura cam de 2 ori cat lama harletului, adica 20 de cm, e numai bun.

Sa stiti ca totusi e cam greu sa sapi o gropita, cam transpiri. Trebuie sa ai grija se te dezbraci, apoi sa te stergi de transpiratie cand termini.

Cand ai terminat, pui putina apa , cam o cana, pe fundul gropitei. Apoi pui pomisorul cu radacinile in pamant si pui pamantul maruntit pe langa el. Ai grija sa il acoperi bine cu pamant maruntit! La urma, bati usor cu latul harletului, sa nu ranesti radacinile. Si, in sfarsit , mai pui macar o cana de apa peste radacini.

Sa stii ca toti pomisorii sufera cand ii pui in pamant. Unii sufera atat de tare, incat se usuca. Sa nu te superi, asa se intampla mereu, oricat de grijuliu ai fi.

Acestia sunt puieti de padure, dar poti sa plantezi la fel si pomii din gradina ta sau din fata blocului. Cand toata lumea se inversuneaza sa taie pomii, gandeste-te ca unii puieti s-au uscat si natura sau alti oameni s-au chinuit sa ii planteze. Fara puisori la margine, fara arbusti, padurea s-ar restrange repede si ar disparea cu totul. Am ajunge sa traim intr-o lume de beton si fier, fara animale si fara plante.

Planteaza de cate ori poti, asa te sfatuim. Un pomisor costa 5 lei sau 20 de lei, cat o cutie de ciocolate. Dar o cutie de ciocolate o mananci in 2 zile (unii o mananca pe loc, dar noi nu facem asa), pe cand un pomisor poate trai si fosni in cinstea ta, in liziera padurii tale, urmatorii 100 de ani.

Licenta:

Attribution-NoDerivs 
CC BY-ND

Este permisa redistribuirea articolului, comerciala si necomerciala, cu conditia de a fi preluat neschimbat si in totalitate, intre ghilimele, cu citarea sursei, anume in forma urmatoare: ADEMED ong – www.ademed.eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support