Hangul, alfabetul coreean

Hangul (한글) a fost creat in anul 1443 de Sejong cel Mare. Inainte ca alfabetul sa fie creat, coreenii vorbeau limba coreeana, insa scriau cu caractere chinezesti. Pentru ca nu totii oamenii aveau acces la invatarea celor peste 80,000 caractere chinezesti (alfabetul hanja), Sejong, regele din aceea vreme a creat acest alfabet. Alfabetul coreean are 24 caractere (10 vocale, 14 consoane. Se crede ca aceste caractere arata ca pozitia limbii in gura cand spui litera. Litele alfabetului pornesc de la 3 lucruri: cer, pamant si om: -om, -cer, -pamant.

Hang
Hangul

Hangul nu se compara cu alfabetele din japoneza sau cu cel chinezesc, avand doar 24 de litere e foarte usor de invatat. O vorba spune ca orice prost poate invata alfabetul coreean in 2 zile, pe cand un om destept il poate invata numai intr-o dimineata. Desigur este doar o vorba ! Odata ce ai invatat hangul, poti citi orice in coreeana. De altfel, in coreeana, ca si in romana, se citeste la fel cum se si scrie, desigur cu mici exceptii.

Coreeana, chiar daca nu pare, este o limba destul de usoara. Uite de ce :

  • Forma verbului nu se schimba in functie de persoana ;

  • Nu exista plural si singular la substantive ;

  • Sunetele literelor seamana cu cele din romana;

  • Multe cuvinte provin din engleza.

Pentru a invata coreeana nu iti trebuie decat determinare si perseverenta. In situatia in care dai de ceva mai complex, nu greu, secretul este sa nu te lasi, pentru ca invatarea oricarei limbi necesita timp. Dupa ce te acomodezi cu caracterele coreene, de aici totul e usor. Oricum hangul a fost creat ca oricine sa il poata invata.

Dupa ce inveti alfabetul, as recomanda sa faci exercitii de citire pe situri de bloguri coreene, sau pe versurile de la melodiile tale preferate in coreeana. Chiar daca nu intelegi, pe masura ce lucrezi mai mult si acumulezi vocabular, vei reusi sa intelegi. Coreeana trebuie facuta usor, trebuie sa ii acorzi timp iar daca chiar vrei sa vezi un progres, daca te grabesti, o sa fii foarte stresat ca aunci cand vei vorbi sau vei scrie sa nu faci vreo greseala.

Succes !

 

Mara Alexandru

One thought on “Hangul, alfabetul coreean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support