Impactul compoziției solului și al geologiei locului asupra riscului seismic din București
Amintirea marelui cutremur din 1977 s-a estompat în amintirea multor locuitori din București și din Ilfov. In același timp ritmul construcțiilor rezidențiale a tot crescut an de an. Standardele de proiectare pentru rezistența la cutremur au fost actualizate dupa acea experință cumplită.
În afară de proiectarea și construcția responsabilă, localizarea clădirii influențează riscul seismic, în special prin probabilitatea lichefierii solului. In cazul lichefierii, construcțiile vor fi puternic afectate. În geologie, lichefierea solului se referă la procesul prin care sedimentele saturate cu apă, neconsolidate sunt transformate într-o substanță care acționează ca un lichid, adesea într-un cutremur.
Institutele de specialitate au efectuat analize privind lichefierea solului in diferite puncte din București.
In București, stratul de rocă solidă se află la peste 5000 de m adâncime iar la suprafață, până la 300 de m adâncime alternează nisipurile cuaternare si straturile argiloase, printre care si trei sisteme acvifere poroase. Grosimea acestor straturi alternează pe verticală [1].
Straturile nisipoase din Holocen, întâlnite în București, sunt în mod special susceptibile la fenomenul de lichefiere a solului, ce crește considerabil pericolul de distrugere. Acestea sunt delimitate în urma unor cercetări minuțioase. Nivelul apei subterane deterimină suscebilitatea la lichefiere [1]. Hărțile de susceptibilitate la lichefiere sunt disponibile gratuit pe internet [2].
Informații de acest tip au fost folosite pentru zonarea detaliată a suprafeței Bucureștiului din punct de vedere al riscului seismic. Este recomandabil să fie consultate întotdeauna surse verificabile.
Astfel de date sunt utile tuturor instituțiilor și organizațiilor din managementul riscului de dezastru și celor care lucrează în prima linie de intervenție. inclusiv organizațiilor neguvernamentale.
Bibliografie
1) D. Hannich, H. Hoetzl, D. Ehret, G. Huber, A. Danchiv, M. Bretotean- LIQUEFACTION PROBABILITY IN BUCHAREST AND INFLUENCING FACTORS – International Symposium on Strong Vrancea Earthquakes and Risk Mitigation Oct. 4-6, 2007, Bucharest, Romania
2) Comisar şef ing. Andriciuc Radu – Studiu de caz -Analiza cantitativă a efectelor unui cutremur asupra municipiului Bucureşti şi managementul acţiunilor de căutare-salvare

Să ajutam elevii să se pregătească pentru cutremur!
Fondul Bucureștiul Pregătit, gestionat de Fundația Comunitară București, susține proiectul propus de noi și intitulat: Știm și ne pregătim! Exerciții de simulare în școală bazate pe machete hands-on.
Vom derula exerciții de simulare a comportamentului în cazul de cutremur pentru elevii din ciclul primar și gimnazial din Liceul Teoretic cu clasele I – XII “Traian Lalescu” din comuna Brănești, județul Ilfov, Școala Gimnazială „Ferdinand I”, București, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere București și din Școala pentru Hipoacuzici, București.
În vederea înțelegerii și exersării acțiunilor necesare pentru o bună pregătire pentru cutremur, precum și în timpul și imediat după cutremur, vom proiecta și executa seturi de machete la scară redusă a sălilor de clasă, ce vor fi asamblate și utilizate de elevi.
Pentru gimnaziu, vom realiza mese miniaturale ce vor vibra acționate de motoare electrice, pe care elevii vor așeza modele ale obiectelor din clasă, experimentand astfel ce se petrece în timpul unui cutremur.
Elevii cu deficiențe de vedere vor modela harta școlii și cea a clasei cu benzi adezive și lipici in relief. Traseul de evacuare va fi reprezentat pe o hartă tactilă afișată pe hol, prin repere olfactive realizate cu ghivece cu plante aromatice și cu ajutorul unor difuzoare amplasate la ieșiri. Pentru elevii hipoacuzici pregătim ghidaje cu lumini.
Exercițiile de simulare se vor desfășura pe parcursul anului școlar 2020-2021 și vor debuta cu explicații privind cauza cutremurelor și cu povestiri din experiența personală, vor continua cu modelarea unui cutremur cu ajutorul seturilor de machete și se vor încheia cu exersarea comportamentului în timpul cutremurului și imediat după aceea. Machetele vor sprijini identificarea în realitate a obiectelor și pericolelor.
Vom posta clipuri de instruire și planuri pentru exercițiile de simulare.
Proiectul se va încheia prin acțiuni de advocacy și prin abordarea altor organizații din Uniunea Europeană pentru a sprijini autoritățile naționale în politicile publice privind pregătirea elevilor pentru un comportament salvator în cazul unui seism.
Proiectul “Știm și ne pregătim!” face parte din programul Bucureștiul Pregătit, finanțat de IKEA România, ING Bank, Lidl România, Endava și Enel și inițiat de Fundația Comunitară București. bucurestiulpregatit.ro
Echipa ADEMED
Machetele de carton ne ajuta sa ne pregatim locuinta pentru seism
Luna noiembrie a anului 2020 ne-a adus impreuna cu doamna invatatoare si elevii clasei a IV-a D de la Scoala ginaziala Leonardo da Vinci din Bucuresti. O intalnire virutala, desigur, in asteptarea vremurilor mai bune in care vom putea sa ne plimbam printre micile ateliere de pe bancile clasei pentru a-i indruma pe viitorii ingineri sau arhitecti in primele descoperiri.
Intilnirea a debutat printr-o discutie despre structura si compozitia Pamantului. Formarea si miscarile placilor tectonice au fost subiecte de discutie. Apoi am trecut la parte practica : am amplasat impreuna machetele din carton ale mobilei de sufrageri pe placa de lemn asezata pe 2 cilindri dintr-o bagheta de lemn. Siluetele de carton ale familiei, cu corpurile micsorate la scara, au fost cu grija asezate si ele pe macheta sufrageriei, in diferite locuri relevante in cazul unui seism. Am miscat placa pe cei doi cilindri, pentru a simula un seism si am dezbatut ce accidente ar putea suferi omuletii in diferite situatii.
In continuare, elevii au investigat camera in care se aflau si au indicat ce obiecte ar trebui puse mai bine ca sa nu ii raneasca si unde ar trebui sa se ghemuiasca in timpul seismului.
Ne-am hotarat sa ne mai intalnim on line si sa aprofundam cunostintele.