Benzi desenate şi teatru dans in cetăţile din Dobrogea

Suntem în Dobrogea, pământ străvechi ce păstrează urme ale multor neamuri ce-au trecut pe aici, ținut cu un peisaj deosebit împărțit de oameni și animale, cu cetăți construite de navigatorii și neguțătorii greci acum mai bine de 2500 de ani și ocupate apoi de romani, cetăți ce-aveau viața lor, cu sărbători și obiceiuri acum uitate.  În cetate îşi trăiesc  rolurile și desenează. Astfel vor privi cu alți ochi vechile ziduri și vor înțelege viața de odinioară. Va prinde viaţa din nou peisajul cultural al Dobrogei rurale, prin împletirea valorilor noastre naturale și culturale în contemporaneitate.

 Cetatea Histria, fortificația Albești, Cetatea Capidava – ziduri de piatră calde în soarele începutului de vară, colorate de lichenii ce le acoperă din vechi vremuri, de când pașii corăbierilor mai răsunau pe lespezile de calcar. Din când în când grupuri de turiști încearcă să vadă şi să înţeleagă cât mai multe, uneori tăcuți, alteori dând glas gândurilor curioase. Timpul se scurge şi adăugă clipe și ani memoriei cetăților.

Astăzi liniștea e tulburată de râsete. Sunt elevi de la școlile din comunele Albești, 23 August, Histria și Topalu, însoţiţi de cadre didactice şi de concetăţeni, aduși între zidurile dintr-odată trezite din somnul mileniilor de proiectul Arc peste veacuri, derulat de ADEMED – Asociația pentru Dezvoltare și Mediu, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național.

Ei au dat viață unor personaje din vechi timpuri ca actori într-o piesă de teatru-dans și le-au zugrăvit în benzi desenate. Au fost  eroii unei povești în care oameni obișnuiți, prinți și prințese, soldați și negustori, meșteșugari și dansatori încearcă să priceapă lumea animalelor  care-s peste tot, în jurul lor și cu care pot să se împrietenească.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support