Morimus funereus (croitorul cenusiu)
in ultimele doua secole, practicile de silvicultura au determinat modificarea compozitiei in specii vegetale si animale a padurilor si in scaderea cantitatii si calitatii lemnului mort. Speciile de nevertebrate (mai ales insecte coleoptere) dependente de lemnul mort sunt indicatori pentru starea habitatelor forestiere. Multe dintre aceste specii sunt in declin, fiind amenintate de modificarea conditiilor de viata prin pierderea habitatelor caracteristice.
Morimus funereus este un coleopter saproxilic (dependent de lemnul mort sau in curs de putrezire; sapros = in putrefactie, din greaca; xylon = lemn). Este o insecta predominant nocturna, fiind activa mai ales intre ora 8 seara si ora 3 dimineata, din martie pana la sfarsitul lui septembrie. Nu poate zbura, spre deosebire de majoritatea coleopterelor. Desi cunoscut drept croitorul stejarului, acest gandac este prezent si in arboretele cu fag, brad, molid, plop, tei, nuc si chiar pe arbustii de soc si alun pana la peste 1200 m altitudine. Este atras de trunchiurile proaspat taiate. Masculii manifesta un comportament teritorial, aparandu-si trunchiul pe care se afla.
Femela depune ouale sub scoarta trunchiurilor si a crengilor mai groase. Larvele se dezvolta timp de 2 ani dupa care intra mai adanc in lemn unde se transforma in pupe si apoi in adulti. Adultii traiesc pana la 2 ani.
In situl Cheile Doftanei Morimus funereus a fost identificat atat in fagete cat si in stejarete, intr-un numar mic de exemplare.
Amenintari
Morimus funereus nu poate supravietui in absenta lemnului mort, mai ales in padurile de productie. Dar s-a observat ca in multe cazuri de pastrare a unor suprafete cu lemn mort specia nu este capabila de recolonizare: nu se poate reinstala in habitate forestiere izolate. Astfel, habitatele in care au ramas populatii ale acestui coleopter trebuie astfel gospodarite incat sa i se asigure conditiile de viata.
Link-uri externe:
Morimus funereus – Lista Rosie UICN