Expoziție cu planșe bazorelief
În perioada 21-24 septembrie 2022 a avut loc in Scolile din Albești, 23 August, Topalu și Istria, județul Constanța expoziția de harta bazorelief cu cladiri reprezentative de la nivel local.
Tema expoziției este îmbinarea patromoniului cultural local și a obiectivelor identitare cu valoarea siturilor arheologice și a celor naturale
pentru consistența peisajul cultural al Dobrogei Rurale Istorice.
Plansele au fost realizate de sculptorul Traian Marcu
Poveștile cetăților în benzi desenate
E liniște aici, în cetate, doar vântul mângâie zidurile ce păstrează amintirea oamenilor ce-au trăit în locurile astea acum două milenii. Și atunci oamenii iubeau poveștile, le ascultau cu luare aminte și le transmiteau mai departe, din generație în generație, împodobindu-le mereu și adăugând eroi și zeități și plante și animale vorbitoare, toate aducându-le clipe frumoase în traiul de zi cu zi. Și atunci oamenii celebrau anotimpurile, sărbătoreau primăvara și renașterea naturii, împărtășindu-și unii altora bucuriile simple.
Înțelegem astăzi că vechile cetăți de la țărmul Mării Negre-Histria ori de la Dunăre-Capidava aveau o viață culturală bogată – tradiții, sărbători, spectacole de teatru, venerarea zeilor și a naturii înconjurătoare. Prin proiectul Arc peste veacuri ADEMED – Asociația pentru Dezvoltare și Mediu, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național a contribuit la aducerea în actualitate a valorilor culturale de odinioară folosind un instrument simplu dar relevant, benzile desenate. Beneficiari și participanți au fost elevi din ciclul gimnazial de la școlile din comunele Histria, Albești, 23 August și Topalu, județul Constanța.
Subiectele benzilor desenate au fost inspirate din povești și legende adaptate pentru a fi atrăgătoare, cu personaje mitologice, cu oameni și animale. Pentru început elevii au ascultat o poveste, istorisită de un voluntar ADEMED, chiar acolo, în spațiul cetății (la Histria și Capidava), desigur după ce s-a făcut un tur al cetăților, cu explicațiile de rigoare.
Personajele din poveste – locuitori ai cetăților, soldați romani, ciobani, negustori, meșteșugari, animale sălbatice dar și zeități ale vremii (Demetra, Apollo, Dionysos, Marte) și regi au sărit peste secole reînviind în imaginația copiilor de astăzi. A fost amintită și sărbătoarea rozaliilor, adusă de romani și legată mai apoi de zborul diafan al unor insecte ce trăiesc doar o singură zi, rusaliile.
Elevii au înțeles rostul benzilor desenate în redarea acțiunii poveștii ascultate, au ales personajele pe care să le ilustreze și fiecare, cât s-a priceput, a așternut pe hârtie siluete în mișcare și mici dialoguri, fie alb-negru fie colorate. Așezați pe iarbă ori pe ziduri scunde, îndrumați de desenatori, elevii s-au pus pe treabă, cu răbdare, iar din vârful creionului au început a răsări, mai stângaci ori mai veridic, eroii din poveste.
Oare de ce n-au făcut asta în sala de clasă, așezați comod în bănci, a fost o întrebare pusă de unul dintre părinții care a ținut să participe la excursie. Și răspunsul a venit de îndată, pentru că doar aici, între bătrânele ziduri de piatră, simțind căldura începutului de vară, aroma ierburilor sălbatice și adierea vântului te poți întoarce în timpul poveștii ce-ai ascultat-o și–ți poți imagina viața celor ce locuiau aici. Trebuie să încercăm să stăm mai aproape de natură, asemenea celor de odinioară și să acceptăm că nu erau prea diferiți de cei ce suntem astăzi, că și ei visau și se încântau când puteau asculta istorisiri și cântece ori când dansau și se ospătau în zile vesele, de sărbătoare.