Teatru dans şi pantomimă

Teatru la malul Dunării

Sfârșit de primăvară 2023 pe malul Dunării, sălciile foșnesc în bătaia vântului, bălți imense adăpostesc mulțimea viețuitoarelor care se bucură de vremea caldă, un castor se avântă în amonte căutându-și tovarășii cu care-și va face noul culcuș … o zi liniștită, se aud doar glasuri limpezi și vesele de copii ce răzbat din clădirea Școlii gimnaziale nr 1 din Topalu, judeţul Constanţa. Nu-s doar glasuri, e și o muzică vioaie și se aud și îndemnuri  – hai, curaj, ați reușit, e foarte bine, să mai repetăm odată ca să iasă și mai bine!

Să intrăm și să vedem ce se întâmplă! În sala mare a bibliotecii s-a lăsat deodată tăcerea, copiii ascultă atenți, e vorba despre niște proverbe care vor fi montate sub forma unor mici piese de teatru. Aici se desfășoară una din acțiunile proiectului ”Vorbe vechi în haine noi”, promovat de Asociația pentru Dezvoltare și Mediu – ADEMED, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național.

O veche înțelepciune populară concentrată în scurte fraze – proverbele, este scoasă la lumină și îmbrăcată în haine noi, așa încât cei de astăzi, copii dar și adulți, să le poată admira profunzimea și să înțeleagă cât sunt de actuale chiar în lumea modernă.

Și ca lucrurile să meargă bine totul a început cu  un antrenament de ”încălzire”: îndrumați de un actor profesionist, colaborator al ADEMED, elevii au exersat mișcări de pantomimă (micile piese de teatru s-au bazat pe pantomimă) și mai apoi, ca să intre în atmosfera spectacolului s-au organizat și câteva jocuri, care de care mai amuzante. A urmat alegerea personajelor și cum era de așteptat unii au fost mai timizi, alții s-au adaptat ușor la cerințele rolurilor. Și au început repetițiile: mai greu la început, cu multe intervenții și sfaturi ale actorului apoi, încet-încet copiii s-au obișnuit și micile piese au curs tot mai ușor. S-au ales și costume și a fost amenajată ”scena, cu ceva butaforie – un trunchi de copac, vreo două buturugi, multe plante în ghivece, panouri frumos colorate. Asta a fost în prima zi.

A doua zi, dis de dimineață s-au reluat repetițiile, ”actorii” erau din ce în ce mai siguri pe ei, se simțea și emoția pentru spectacolul propriu-zis. Așa că toți au luat o pauză, scena a fost aranjată, costumele pregătite, intrările în scenă bine regizate. Au sosit și spectatorii, cadre didactice și părinți, au luat loc în rândurile de scaune frumos aranjate și a început reprezentația. Micile piese s-au derulat fără întreruperi, micii actori s-au simțit în largul lor și audiența a aplaudat entuziasmată reușita spectacolului. Copiii au primit felicitări de la organizatori, de la părinți și cadrele didactice și au luat cu ei acasă proverbele pe care le-au ilustrat atât de frumos.

Parcă și Dunărea a fost încântată de reușita copiilor și chiar cele câteva berze abia sosite din lunga lor călătorie au vrut să-i salute.

Din clasă, pe scenă

O zi de primăvară pe malul mării. Soarele de început de aprilie nu  încălzește,  suflă și un vânt rece dar uite, ce de oameni se îndreaptă spre căminul cultural din comuna « 23 August » din județul Constanța! E un spectacol susținut cu ajutorul Şcolii gimnaziale « George Coşbuc » din localitate.

Pe scenă se vor perinda personaje întruchipând copii şi viețuitoare ale pădurii ce vor da viață unor … proverbe. Sunt vechi proverbe aduse la lumină sau ”Vorbe vechi în haine noi”, prin proiectul derulat de Asociația pentru Dezvoltare și Mediu – ADEMED, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

În vreme ce spectatorii își ocupă locurile din culise răzbat emoțiile actorilor mici şi mari. Şi-au pregătit șase momente de teatru dans – șase proverbe. Sună gongul, în sală se face liniște iar regizorul dă semnalul de începere.

S-au pregătit sub îndrumarea unui actor şi regizor profesionist, colaborator al ADEMED. Repetițiile au avut loc într-o sală a școlii, cu decoruri și recuzită ba și cu instrumente care au redat sunete din natură: orăcăit de broască, țârâit de insecte, foșnetul vântului. Pentru fiecare proverb a fost pregătită câte o povestire ce-a căpătat apoi mișcărie și gesturile unei pantomime așa încât să fie sugerat tâlcul.

Toţi au primit roluri după priceperea lor și au fost încurajați să să aibă inițiativă, să improvizeze și să se bucure de personaje simpatice. Şi-au exersat mișcările ce mimau personajele şi au intrat în rol, la început mai timid dar destul de repede au căpătat curaj și au fost încântați să fie actori pentru câteva ore.

Ajunși pe scenă au avut nevoie de un răgaz pentru a se obișnui, dar odată familiarizați cu noul decor s-au simțit în largul lor și proverbele au prins glas prin jocul  plin de entuziasm. Din fiecare moment a răzbătut bucurie,  mulțumirea că au realizat ceva deosebit, că s-au cunoscut mai bine și împreună au facut ceva deosebit.

Publicul a fost plăcut surprins de jocul lor. O profesoara a mărturisit că nu se așteptase ca elevii pe care-I știa bine din sala de clasă să fie atât de dezinvolți pe scenă. Aplauzele i-au răsplătit din plin și au înțeles că pot realiza multe lucruri frumoase împreună.

Proverbele s-au bucurat și ele că după atâta vreme au ieșit la lumină imbracand alta haina și tâlcul lor a fost priceput şi mai bine de cei mici și de cei mari.

Haina nouă a proverbelor româneşti

O sală de clasă din școala gimnazială din satul Cotu Văii, comuna Albești, județul Constanța, la începutul lunii aprilie. Băncile au fost așezate la perete, au apărut câteva decoruri iar elevii şi alţi doritori s-au transformat în actori și au interpretat roluri în mici piese, șase la număr, ce-au reprezentat … proverbe! Proverbe vechi, românești, pe nedrept uitate în zilele noastre sau, așa cum sună proiectul promovat de Asociația pentru Dezvoltare și Mediu – ADEMED, sprijinit financiar de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), ”Vorbe vechi în haine noi”.

Un regizor şi actor profesionist, colaborator al ADEMED,  a ajutat marii şi micii actori în devenire să începă cariera: mai întâi câteva mișcări de pantomimă. Acesta este spiritul noului concept de prezentare a proverbelor- sub forma mișcărilor scenice, a gesturilor și mimicii, pe un fond muzical potrivit. Foarte repede toţi au deprins mișcările demonstrate, le-a făcut mare plăcere să le repete și au uitat de emoțiile începutului. Încălziți și gata de acțiune au ascultat cu atenție sfaturile actorului-regizor și desigur, subiectul piesei, adică proverbul ce urma a fi pus în scenă.

A urmat alegerea personajelor, fie că unii s-au oferit, fie că actorul-regizor  a propus, oricum a fost mare veselie mai ales că s-au împărțit costume și măști. Au început repetițiile, ca toţi să intre în pielea personajelor, să înțeleagă tâlcul proverbelor și să se obișnuiască cu partenerii. Prima data s-au mai poticnit, firește, dar încet-încet s-au obișnuit și entuziasmul a crescut. Iar de obosit, nici vorbă! Se făcuse târziu dar nici pomeneală să se plictisească ba chiar descoperiseră plăcerea de a lucra în echipă, parcă abia atunci se cunoscuseră cu adevărat!

Au început chiar să aibă idei, să improvizeze, înțeleseseră bine ce-i cu proverbele și erau dornici să arate de ce sunt în stare. Și tocmai pentru că înțeleseseră cât de important este să facă ceva  împreună, atelierul i-a ajutat să priceapă că vechile proverbe se potrivesc și astăzi, că de fapt ele arată puterea legăturilor dintre oamenii unei comunităţi locale.

Bine pregătită și încrezătoare, trupa a oferit profesorilor, părinților, bunicilor, fraților și surorilor un spectacol plin de bucurie și entuziasm. Cele șase mici piese au curs firesc și pe chipurile interpreților se putea vedea mulțumirea, reușiseră, reușiseră împreună! Iar aplauzele și laudele au venit ca o răsplată firească.

A urmat o dezbatere despre actualitatea proverbelor,  cu părinţii şi bunicii din public, cu actorii din spectacol şi animatorii ADEMED.

Înveșmântate în haine noi,  vechile proverbe au renăscut prin joc și dăruire.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support