Vorbe vechi in haine noi

Proiectul Vorbe vechi in haine noi, al Asociatiei pentru Dezvoltare şi Mediu, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), îmbracă înțelepciunea populară în haine artistice noi, ce constau în construirea unor diorame ale proverbelor, cu figurine și decor și în miniaturi de teatru-dans, ce dau viata talcului proverbelor pentru a fi aduse in atentia copiilor si a publicului larg..

Dioramele și teatrul-dans sunt promovate ca noi purtători ai elementelor culturii tradiționale. Această modalitate contribuie esențial la menținerea și extinderea valorilor cu rol identitar, atât la nivel național cât și regional, prin capacitatea lor de preluare atractivă a varietăților locale.

Prin reprezentare tridimensională și prin acordarea unui statut de poveste scurtă, narativele proverbelor se adaptează prezentului împreună cu valorile, afectivul și imaginarul lor. Această abordarea interdisciplinară se adaugă la eforturile de menținere prin publicarea și analiza tezaurului de înțelepciune al proverbelor. Acceptarea aspectului evolutiv al cunoștințelor și credințelor populare fructifică potențialul proverbelor de a acționa ca o busolă morală pentru orientarea cetățenilor în lumea în care trăiesc

Reprezentarea vizuală tridimensională și dinamica definesc o abordare  inovativă potrivită publicului actual, cu apetență pentru scene scurte, în mișcare rapidă. Modalitatea de valorificare propusă stimulează în paralel interesul pentru înțelegerea și utilizarea proverbelor și zicătorilor înpredarea limbii române, în muzeologie, în artele vizuale si în cele ale spectacolului.

Teatru dans si pantomima

Dioramele proverbelor

Diseminare

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support