Cum sa facem o traistuta din panza pentru a duce lemn mort in padurea noastra ?

tara lui andrei
ademed
petrom

Pădurea mea, casa mea! Proiect finantat de OMV – Petrom

prin programul Ţara lui Andrei 2017

Cum sa facem o traistuta din panza ca sa ducem lemn mort in padurea noastra ?

Autor: Asociatia pentru dezvoltare si mediu – ADEMED ong

Padurea mea are nevoie de lemn putred si de lemn mort in picioare, pentru a servi drept casuta insectelor, pasarilor si mamiferelor. Insectele ce traiesc pe seama lemnului putred sunt la randul lor hrana pentru alte vietuitoare care traiesc la umbra arborilor. Dar nu intotdeauna este destul lemn putred, cu toate ca padurarii de la Ocolul Silvic Doftana au mare grija sa ramana si crengi uscate in padure.

Am vazut in alt articol la ce foloseste acest lemn putred. In unele tari din lume, cei care aduc lemn putred in padure primesc o recompensa – mica, dar pretioasa pentru ca serveste drept recunoastere a eforturilor pe care oamenii le fac pentru casa lor – padurea.

OMV-Petrom a fost atat de generos incat ne-a finantat pentru a ne cunoaste mai bine padurea si pentru a invata cum sa avem grija de ea. Una din activitatile noastre consta in a aduce lemn putred in padure acolo unde constatam ca nu este suficient, cu ajutorul custodelului sitului – ADEMED ong, al Ocoloului Silvic Doftana , al Liceului Tehnologc Carol I – Valea Doftanei si al Scolii gimanzial Matei Basarab din Brebu, Judetul Prahova. Avem un scop demonstrativ si de invatare dar deisgur ca asa putin cat putem face, va fi de folos padurii noastre – casa noastra.

Pentru a duce bucatile de lemn putred in padure avem nevoie de niste traistute. Desigur, am putera sa ducem lemnul si in pungi de plastic. Dar acest lucru ar insemna sa contribuim la cresterea cantiatii de plastic si parca nici nu s-ar potrivi cu frumusetea naturala a padurii.

Asa va ne-am hotarat sa facem chiar noi traistutele pentru lemn putred, din panza. Din panza de canepa (de sac) bineinteles, cu manere din franghie … din canepa. Pentru aceasta, mai intai trebuia sa facem un model. De fapt, mai multe modele din hartie. Daca doar le-am desena, nu am putea reda forma pe care traistuta o va lua in realitate, mai ales cand am pune crengutele in ea.

Pe piata panza de sac este de 2 latimi: 1,2 m si 1,8 m. Noi am ales-o pe cea de 1,2 m latime pentru ca e mai usor de manipulat. Aveam nevoie si de manere pentru traistute. Desigur ca am dorit sa la avem si pe acelea tot din franghie de canepa. Cu ce diametru ? Am gasit funie de canepa ce s-ar fi potrivit de 3 diametre : 4, 6 si 8 mm. Pentru ca aveam nevoie sa facem si noduri pentru fixare, potrivita s-a dovedit cea de 4 mm diametru.

Noi am facut 3 modele de hartie. Am dorit sa croim traistutele in asa fel incat sa ramana cat mai putin material inutil. Adica, am dorit sa luptam impotriva deseurilor in acest mod. Pentru a imparti judicios materialul am ales sa incercam pentru inceput 2 tipodimensiuni de traistute: 20 x 25 mm – pozitionare “portret” si 20 x 25 cm pozitionare “peisaj”. Am modelat si manerele tot din hartie.

Prima incercare a fost de succes, am observat ca daca dorim sa transportam o singura creanga putreda mai groasa, formatul portret e mai bun, pentru ca nu lasa crenguta sa cada. In orice caz, traistuta trebuia sa aiba macar forma patrata din acest motiv. La inceput am vrut sa o lipim cu adeziv tip aracet si sa trecem funia peste fundul traistutei, pentru o reistenta marita. Dar s-a dovedit ca nu putem lipi panza pentru ca e prea tare si ar fi trebuit sa o presam puternic sau sa folosim un adeziv cu putere mare de lipire si priza rapida. Asemenea adezivi sunt insa scumpi si toxici iar noi nu dorim sa ranim padurea.

Concluzia a fost ca e mai bine sa le coasem, chiar daca dureaza mai mult. Dar tivul pentru coasere necesita un adaus de 7,5 cm de fiecare parte a traistutei. A rezultat ca forma tiparului ar trebui sa fie 40 cm x 50 cm, pentru a rezulta o traistuta patrata de 25 x 25 cm. Astfel, din 1 m de material cu latimea de 1,2 m se pot face 6 traistute. Pentru manere, ideea initiala de a le trece partea inferioara a traistutei s-a dovedit nefezabila pentru ca nu puteam fixa funia de panza intr-un mod trainic. Am optat pentru blocarea cu nod a funiei, ceea ce a condus la lungime necesara de 1,2 m pentru fiecare traistuta.

Am mai avut nevoie de ata groasa pentru prindere si de un ac pe masura.

Asa am facut traistutele, frumoase si naturale precum padurea noastra. Si nu doar ca am avut cu ce duce lemnul putred in padure, ci am invatat si cum sa proiectam obiecte cu minim de deseuri. Multumim, OMV Petrom !

Licenta :

Attribution-NonCommercial 
CC BY-NC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support