Ce bine ar fi sa avem curent electric fara toate firele acelea care trec prin padure si de sub care oamenii sunt nevoiti sa taie copacii !
Sa ne face singuri curent electric ar fi bine. Nici nu am mai plati atat de mult factura. Oricum, toate aparatele electrice folosesc mult mai putin curent electric in zilele noastre decat in urma cu 10-20 de ani. Oricat de putin, ar fi suficient. Becurile cu LED consuma doar cativa W fata de zecile de W ale celor cu incadescenta sau chiar ale celor zise « economice ». Televizoarele si calculatoarel au acum ecrane care consuma de zece ori mai putin decat cele de acum 20 de ani.
Ne va ajuta o observatie din 1839 a fizicianului francez din 1839, Edmond Becquerel, care la varsta de 19 ani a construit prima placuta cu ajutorul careia a transformat lumina in curent electric. A obtinut aceasta prima celula fotovoltaica experimentand in labratorul tatalui sau.
Pana prin 1970, celula solara, numita si fotovoltaica, nu era folosita decat pentru proiecte speciale, in cosmos, pentru ca era foarte scumpa, spre 100 de Euro pe Watt (unitatea de masura pentru putere electrrica, un fel de
cal-putere pentru electricitate). Foarte repede insa, de atunci pretul pe Watt produs de o celula solara a scazut la 1 Euro sau chiar 0,50 Euro in prezent.
Asadar pentru a obtine curent electric de la Soare, ne trebuie mai multe celule solare, grupate intr-un panou.. Noi putem sa folosim un panou mititel de 6 V, procurat de la orice magazin de electronice.
Dar ce ne facem cand Soarele apune ? Si noaptea avem nevoie de curent electric, desi Homo sapiens, adica noi, oamenii, suntem fiinte diurne. Adica, suntem activi in timpul zilei si dormim noaptea. Mai putin cand avem teze sau examene. Atunci ne trebuie lumina.
Ei bine, pentru acest lucru inmagazinam curentul produs ziua in acumulatori. Cei mai buni sunt cei Li-Ion, pentru ca se pot incarca de multe ori si nu se strica daca ii incarcam cand sunt doar partial descarcati. Pot acumula mult curent- pana la 3000 mAh, daca vorbim despre cei numiti 18650, ce ofera 3,7 V. Dar mai ieftini si mai mici sunt acumulatorii NiMh, care se gasesc la orice supermarket, in forma AA sau AAA. Luam 3 bucati si le punem intr-o cutie pentru baterii, cu contacte.
Acum montam firele panoului la acumulatorul format din cele 3 unitati. Daca e suficienta lumina se incarca. Dar daca nu, acumulatorul se va descarca in panoul voltaic si ramanem fara curent.
Pentru a lasa curentul electric sa circule numai dinspre panoul fotovoltaic spre acumulator, nu si invers, punem pe calea sa, in serie, o componenta electronica numita « dioda ». Dioda e ca o palnie, lasa curentul sa treaca numai intr-un sens. Fizicianul german Walter H. Schottky a inventat o dioda foarte buna pentru ce dorim noi sa
realizam, aceaasta opunand putina rezistenta la curentul care trece prin ea. Acest lucru il realizeaza dioda Schotky.
Pana aici am reusit sa incarcam acumulatorii si sa ii tinem incarcati pe intuneric. Dar panoul nostru poate furniza 6 V sau chiar mai mult, pe cand acumulatorii NiMh impeuna, in serie, se incarca cu cel mult 4,2V. La o tensiune mai mare se pot arde.
Un alt fizician, care nu statea sa se joace pe telefon (nici nu avea pe vremea sa), numit Zener, a inventat o dioda care lasa sa treaca numai o anumita tensiune. Ce e mai mult, transforma in caldura. Punem si noi o dioda Zeneer de 4,7V in paralel cu panoul si cu acumulatorii si asa ne asiguram ca mai mult de 4,2 V nu ajung la acumulatori :
cam 0,5V se consuma la trecerea prin dioda Shotky si prin fire, asa ca 4,7V-0,5 V = 4,2 V, cat avem nevoie.
Supertare ! Incarcam numai cand e lumina si protejam acumulatorii cand e prea multa.
Ne-a mai ramas becul, sa putem sa ne facem lectiile seara sau noaptea. Daca nu am ascultat parintii sa ne facem lectiile pe lumina si apoi sa mergem la joaca, asa se intampla ; si la unii se intampla cam des, ce sa-i faci.
Punem un LED alb. Un LED e tot o dioda: “Light emmitting diode” = L.E.D. Cand trece curent prin ea, lumineaza. Dar e o dioda, adica trebuie sa treaca numai intr-un anume sens. Va amintiti ca asemanam dioda cu o pilnie. Nimeni nu pune otet cu palnia invers, nu ? Iar un LED lumineaza de la curenti foarte mici, asa ca e bine sa punem ceva care sa reziste trecerii unui curent prea puternic – anume o rezistenta. Numele sau este de fapt Rezistor, dar in trecut ii spunea rezistenta.
Si asa am facut rost de lumina de la Soare, cu bani putini si cu multe cunostinte de fizica, alminteri foarte usoare.
Electronica este un fel de fizica si uite cum ne ajuta sa nu mai taiem copacii din padure ca sa facem loc firelor electrice.
Sa aveti o viata luminoasa !
Licenta:
Attribution-NonCommercial
CC-BY-NC
Este permisa preluarea in parte sau in tot sau utilizarea continutului articolului, in mod gratuit, exclusiv pentru scopuri necomerciale, cu obligatia citarii sursei, sub forma urmatoare: Asociatia pentru dezvoltare si mediu – ADEMED ong, www.ademed.eu