Emys orbicularis

emys orbicularis; testoasa de apa

Testoasa de apa europeana este una dintre cele 3 specii de testoase din Romania, fiind singura specie acvatica de testoase de la noi. Avand carapacea mai putin bombata (tesita, orbiculara) si plastronul mobil spre deosebire de testoasele terestre (carapacea nu este unita cu plastronul, ci prinse cu ligamente), Emys orbicularis este o specie de testoasa asociata zonelor umede, din Delta Dunarii si pana la altitudini de 1000 m.

Emys orbicularis atinge lungimi ale carapacei de max. 24 cm si o greutate de pana la 1,5 kg. Specia este monotipica si nu poate fi confundata cu alta specie de testoase de la noi din tara (eventual se confunda cu testoasa de Florida, care a inceput sa invadeze habitatele naturale). Capul prezinta pete galbene pe un fond negru la masculi si brun pal la femele. Pete asemanatoare apar si pe solzii carapacei, la fel ca si pe solzii membrelor, imitand foarte bine lintita (Lemna sp.) si asigurand astfel foarte eficient camuflarea indivizilor in habitatele preferate. Modelul distributiei petelor pe cap si pe carapace este unic, putand servi la recunoasterea indivizilor in cadrul studiilor populationale. Membrele sunt palmate, cu cinci degete (atat cele anterioare, cat si cele posterioare), servind la o foarte buna mobilitate in apa. Plastronul este galben, brun sau negru la exemplarele adulte. Masculii se recunosc dupa plastronul usor concav, dupa culoarea rosie a irisului ochilor si coada putin mai lunga.

Emys orbicularis traieste in ape statatoare sau lin curgatoare, in iazuri, lacuri, brate moarte de rau, balti permanente sau temporare, canale de irigatii, mlastini, bazine artificiale, iazuri de peste, cu o anumita structura a vegetatiei palustre si cu prezenta unor locuri de sorire (trunchiuri de arbori cazuti in apa, maluri cu panta lina, grinduri de nisip etc.). Specia este activa in general din martie pana la sfarsitul lui septembrie, desi a fost observata activa si sub gheata, in decembrie. Emys orbicularis se reproduce in martie-aprilie, femelele depunand ouale in luna mai, in mediul terestru, intr-o zona situata deasupra cotei de inundabilitate, pe o panta bine expusa catre soare si intr-un sol in care poate sapa. Incubatia oualelor are loc vreme de 3-4 luni, ecloziunea avand loc in toamna sau in primavara urmatoare. Emys orbicularis hiberneaza ingropata in mal si rareori pe uscat, ingropata in sol. Tolereaza destul de bine scaderea oxigenului (de ex. sub gheata), putand face schimb de gaze in regiunea gulara si anala, schimb de gaze care oricum in perioada rece este foarte diminuat. Emys orbicularis se hraneste cu viermi, moluste acvatice, arahnide, crustacee acvatice, insecte si larvele lor acvatice, pesti si alevini de pesti, amfibieni si larvele lor, uneori chiar mamifere mici.

In situl Cheile Doftanei, testoasa de lac este prezenta in portiunea mijlocie a sitului, in zona islazului cu nuci din nordul satului Brebu Manastirei si pe versantul stang al paraului Lupa, in balti permanente, formate pe corpul unor alunecari lente de teren. A fost observata si pe albia paraului Lupa, probabil in migratie. Cele mai importante presiuni la adresa ei sunt: incendierea vegetatiei (stufului), deseuri deversate in balti (resturi din constructii), capturarea voita si prelevarea din natura pentru divertisment, modificari climatice (cresterea numarului de zile secetoase si scaderea cantitatii de precipitatii).

Link-uri externe:

Emys orbicularis – Wikipedia

Emys orbicularis – EUNIS

Emys orbicularis – Lista Rosie UICN

Emys orbicularis – Youtube

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support