Cine nu il cunoaste pe Mos Martin ? Cel mai mare carnivor din Romania si din Europa, ursul brun este un animal extrem de inteligent. Desi pare masiv si greoi, devine foarte agil la nevoie, putand alerga pe distante scurte cu viteze impresionante.
Ursul brun este un animal masiv, atingand pana la 440 kg, iar media fiind situata in jurul valorii de 270 kg. Toamna, cand se pregateste de iernare creste semnificativ in greutate, iar cea mai mica greutate o are primavara, cand iese de la iernat. Lungimea parului de vara variaza intre 4-6 cm, iar cel de iarna atinge 8-9 cm. Culoarea parului poate varia de la cenusiu-brun la brun inchis si uneori chiar aproape de negru. Unii ursi tineri prezinta un fel de guler incomplet: o pata alba in zona gatului, pe care o pot pastra uneori toata viata. Naparleste in lunile iunie-iulie. in natura traieste pana la 35 de ani. Semnele activitatii ursului brun intr-o anumita zona sunt: lasaturile (excrementele), zgarieturile pe arborii cazuti, urmele imprimate in solul moale sau zapada.
Ursul este un animal omnivor, consumand primavara iarba grasa a pasunilor de munte, vara fructe de padure (zmeura, mure, coarne, fragi si afine), fructe de scorus, iar toamna jir si ghinda si adesea fructe din livezile oamenilor. Ca hrana animala consuma larve de furnici, insecte, rame, limacsi, faguri de albine (salbatice sau domestice). Unii ursi naraviti la carne prada mistreti, cerbi si caprioare slabite spre finele iernii sau produc pagube la stane si gospodarii. Ursul iese dupa mancare la apus si noaptea, ziua odihnindu-se in vreun desis de padure. Ziua umbla numai in locurile foarte salbatice si linistite, precum si in perioada de imperechere (iulie). Ursoaica fata in ianuarie-februarie 1-3 pui, care devin independenti la 1 an si jumatate sau 2 ani. Ursul nu este sociabil, umbland singur, cu exceptia perioadei de imperechere (iulie) si a unor aglomerari de indivizi in unele zone bogate in hrana toamna, cand trebuie sa castige mult in greutate. Ursul nu hiberneaza, ci are un somn de iarna, din care se poate trezi oricand, daca vremea este favorabila. Foloseste pentru barlog adancituri in stanci sau pamant, ingramadiri de arbori doborati sau chiar scorburi in arbori foarte batrani, barlogul fiind amplasat de obicei pe versanti sudici, mai feriti de vant si cu surse de apa in apropiere. Ursul are nevoie de foarte mult spatiu de hranire, putand efectua migratii de toamna pe distante de sute de kilometri. Spatiul pe care il ocupa un urs brun incepe de la 25 km2 (ursoaicele) si urca in cazul masculilor spre 100 km2 si chiar mai mult, fara insa a fi foarte teritorial in raport cu alti ursi.
In situl Cheile Doftanei ursul este prezent aproape pe toata suprafata habitatelor forestiere: culmile Nemernicu, Barbes, Craita, Secaria, Seciuri. Toamna mai poate aparea la Brebu pe plaiul Stramtorilor, la fructe (in livezile cuprinse in sit). Cele mai puternice presiuni asupra lui sunt urmatoarele: motociclismul enduro, cainii salbaticiti (scapati de la stane), braconajul, fragmentarea habitatului.
Link-uri externe: