Implementare proiect

ADEMED a elaborat un clip audio de prezentare a proiectului “Arc peste veacuri ” finanţat deAdministraţia  Fondului Cultural Roman, în 2022, pe prioritatea de Intervenţie Culturală, pentru  pentru utilizatori nevăzători sau cu deficiențe de vedere.

In perioada iulie-august 2022 membrii  organizatiei ADEMED – Asociația pentru Dezvoltare și Mediu şi voluntarii din proiectul “Arc peste veacuri“,  co-finanţat de Administratia Fondului Cultural National au dat interviuri legate de proiect si realizate de către Mădălina Corina Diaconu si  difuzat la emisiunea “Cu…minte de weekend” si ” si “IClasa” la  Radio Romania Cultural,  RadioProdiaspora si un material la emisiunea in limba romana de la radio Helsinki – Gratz din Austria.

_____________________________________________________________________________

In lunile mai si iunie 2022  s-au desfasurat in 3 situri arheologice  din  Dobrogea,  Fortareata Albesti, Cetatea Histria si Cetatea Capidava  cu copii si sateni din Albesti, Histria si Topalu ateliere de banda desenata si teatru istoric

Atelierele au debutat cu o  introducere în istorie – descriere a vieții comunitare, a vieții cotidiene și a activității culturale din vremea când așezarea din situl arheologic era locuită.

Apoi s-a realizat transpunerea în benzi desenate a unei zile din viață din trecutul dezvăluit de situl arheologic, ca o călătorie prin zonă in bandă desenata

Participanții au realizat planșe cu personaje inspirate din prezentarea istorică. Fiecare desenator şi-a adus contribuția sa creativă la poveste.

Apoi  povestea unui moment de participare la viața cetății a fost prezentată sub forma unui teatru-dans derulat de către participanți, pe baza benzilor desenate.

 Participanții au întruchipat personajele din banda desenată, împărțiți pe grupuri după dorință și fantezie pentru a recrea o scenă din perioada istorică a sitului, așa cum și-au imaginat-o.

Teatru dans, benzi desenate şi tururi arhitectonice în cetăţile şi comunele din Dobrogea

Proiectul Arc peste timp, implementat de ADEMED – Asociația pentru Dezvoltare și Mediu și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, își propune să realizeze ateliere de benzi desenate cu elevii şi cadrele didactice din 4 şcoli din Dobrogea rurală, urmate de realizarea de spectacole de teatru-dans participativ în 3 situri arheologice ale unor cetăţi din regiune: Albeşti, Istria şi Capidava.

Vor avea loc  tururi ghidate de ADEMED, pentru descoperire a elementelor identitare ale construcțiilor locale, transpuse apoi în machete confecţionate de participanţi şi de spectacole de teatru-dans participativ, chiar în locațiile naturale din apropierea celor 4 şcoli participante.

Prin proiect vor fi realizate hărți sculptate, ce înfățișează cladiri emblematice din localitățile participante. Hărțile vor fi expuse în școlile din comunele Albeşti, Istria, Topalu şi « 23 August », împreună cu fotografiile realizate în timpul atelierelor.

În acest mod proiectul va antrena comunitățile locale, puțin expuse la cultură, în revitalizarea și promovarea peisajului cultural al Dobrogei rurale.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support