Cum se simte padurea mea ?

tara lui andrei
ademed
petrom

Pădurea mea, casa mea! Proiect finantat de OMV – Petrom

prin programul Ţara lui Andrei 2017

Cum se simte padurea mea ? Nimic mai usor de aflat cu ajutorul unei placi de dezvoltare ARDUINO – UNO sau NANO – si al unor senzori !

Pentru temperatura si umiditate, un senzor DHT 22 este alegerea ideala. Poate fi alimentat la 3- 5 V, are o acuratete pentru umiditate de 2-5%, in intervalul 0 -100% și de +- 0,5 C pentru temperatura in intervalul -40 C + 80 C. Un senzor alternativ, mult mai ieftin dar si cu performante mai reduse este DHT 11. Dar puteti alege orice alt senzor doriti sau puteti sa va construiti senzorii pornind de la componentele lor de baza, in functie de timpul si placerea fiecaruia.

Pentru presiunea barometrica, senzorul BMP 280 este cel mai la indemana, avand in vedere pretul si ușurinta in utilizare.

Cum vedem valorile temperaturii, umiditatii si presiunii ? Cel mai simplu, folosind un notebook cu ARDUINO IDE instalat (este gratuit, open source) si portul serial al placii, alimentate direct de la USB. Alternativ, putem folosi ecranele pe 2 randuri (LCD 1602) sau pe 4 randuri (LCD 2004- mai ales daca vrem sa mai adaugam senzori). Cei pretentiosi au la indemna module LCD de 1.8” cu SPI și Controller – color sau ecrane TFT.

Atat senzorii, cat si ecranul, pot fi montati si pe I2C.

Alimentarea in lipsa unui notebook se poate realiza de la o baterie externa pe USB, disponibila pentru telefoanele mobile sau, pentru cei mai economi si mai indrazneti, de la 2 acumulatori LiIon 18650 montati in cutie. In acest din urma caz este necesara o sursa coboratoare de tensiune, pentru a ajunge de la 7,4 V ai celor 2 acumulatori (insumati) la cei 5 V necesari placii Arduino UNO sau NANO. Atentie insa ca unele surse de acest fel nu au protectie la polarizare inversa, ceea ce face absolut necesara fie o atentie marita, fie o dioda de protectie. Un tranzistor PNP poate fi si el utilizat pentru protectia circuitului coborator de tensiune, impreuna cu rezistorul aferent montat pe baza, sau – numai pentru cei experimentati in ale electronicii – un tranzistor MOS-FET cu canal P reprezinta solutia cea mai avansata. Aveti nevoie si de un incarcator special pentru acumulatori LiIon tip 18650.

Pentru programare, sunt disponibile pe internet numeroase biblioteci (library), specifice senzorilor si ecranelor pe care le alegeti.

In final, componentele pot fi montate pe placi cu circuit imprimat sau, mai simplu folosind fire izolate rasucite si lipite.

Incarcati montajul in rucsac si afundati-va in padure. Cititi valorile umiditatii si temperaturii in luminisuri, la liziera, in palcurile de arbori cu frunze cazatoare sau de conifere. Retineti ca pentru senzorii si montajele mai putin pretentioase este nevoie de 4-5 secunde intre citiri si de 8- 10 citiri pentru a oferi valori precise.

Drum bun prin padurea ta ! Acum o vei cunoaste mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support