Rolul lemnului mort sau putred in padurea mea

tara lui andrei
ademed
petrom

Pădurea mea, casa mea! Proiect finantat de OMV – Petrom

prin programul Ţara lui Andrei 2017

ROLUL LEMNULUI MORT SAU PUTRED IN PADUREA MEA

Autor: Asociatia pentru dezvoltare si mediu – ADEMED ong

lemn mort, lemn putred

Ne-ar fi placut sa mergem prin padurea Doftanei acum cateva sute de ani. Padurea verde si racoroasa crestea in voia ei, cu copaci de toate varstele, scorburosi si batrani si cu ramuri cazute, cu vreascuri si buturugi si mai ales cu multe lemne putrezite imprastiate peste tot.

Unele studii spun chiar ca intr-o padure aproape de starea sa naturala (asa cum erau cele din vechime) lemnul mort poate ajunge la 30% din biomasa. In padurile neadministrate timp de aoriape 150 de ani din Europa, dominate de fag (Fagus sylvatica) si stejar (Quercus robur si Quercus petraea), volumul total de lemn mort este de la 6 pana la aproape 500 m3 /ha, mediana fiind de 53 m3/ ha. Valoarea medie a acumularii este de la <0,1 pana la 19 m3 /ha pe an (1).

Dar padurea de astazi se cere intretinuta, pentru ca pe langa frumuseatea ei, avem nevoie de lemn. Ocolul Silvic Doftana are grija de padure sa fie sanatoasa si sa ne ofere un loc frumos langa care sa locuim dar si o sursa de venituri – directe si indirecte. Stim ca dezvoltare durabila inseamna sa traim cat mai bine, fara a reduce aceasta sansa celor care vor veni dupa noi. Nu inseamna doar protectie si atat.

lemn mort, lemn putred
lemn putred, lemn mort

Prin bunavointa OMV Petrom care ne-a finantat prin programul Idei din Tara lui Andrei, vom explica in ce consta importanta lemnului putred pentru padurea noastra. Astfel, cunoscand cat mai bine de ce este nevoie de el, vom sti unde sa ducem lemnul putred in padure cu traistutele noastre.

Chiar si in cele mai bine intretinute paduri din Europa, masa lemnului mort in picioare si a celui cazut este de doua ori mai mica decat cea din padurile virgine (neatinse de mana omului). Aceasta inseamna ca intotdeuna va mai fi nevoie de lemn cazut in padure.

Dar la ce e bun lemnul mort din padure?

In primul rand, lemnul putred furnizeaza azot solului in mod lent si pe durate lungi si stocheaza carbonul care altfel sub forma de doixid de carbon ar conduce la incalzirea climei. Crengile cazute stabilizeaza solul.

In al doilea rand, lemnul mort, in principal cel in picioare, serveste drept microhabitat pentru o multime de specii de fungi, licheni, muschi, nevertebrate, mamifere si pasari. Multe astfel de vietuitoare, dupa unii aproape 40% din cele ce traiesc in padure depind de aceste microhabitate. (2)

lemn mort, lemn putred
lemn mort, lemn putred

In al treilea rand, multe specii de insecte saproxilice depind de lemnul mort, unele comunitati de astfel de insecte au nevoe de 4-5 ha de padure in care sa fie suficient lemn mort pentru hrana, reproducere si adapost. Cerambicidele – insecte mari – apar imediat ce lemnul intra in procesul de putrezire si dupa ele vin insectele de prada ce se hranesc cu acestea.

In al patrulea rand, aproape o treime din pasarile din padure (in special ciocanitorile si bufnitele) au nevoie de scorburi si cavitati pentru cuiburi si de insectele ce traiesc pe lemnul mort pentru hrana .(2)

In al cincilea rand muchii, lichenii si alte specii de plante ce traiesc pe seama lemnului putred maresc biodivesitatea pădurii si adauga noi surse de venituri. Crengile cazute in rauri ofera adapost pestilor din raurile ce strabat padurea, pentru reproducere si hrana.Exista astfel diferente intre necesarul de lemn mort intre padurile de foioase si cele ripariane. (3)

lemn mort
lemn mort

Aducand lemn mort in padure acolo unde este insuficient, ajutam la hranirea speciilor ce depind de el de la insecte saproxilice (adica, cele ce se hranesc cu lemn putred) la pasarile ce se hranesc la rnadul lor cu astfel de isnecte si la un aport crescut de azot in sol, cu efecte benefice asupra speciilor de plante.

Alaturi de padurea noastra, iti multumim OMV Petrom !

Bibliografie

  1. Bobiec, A – Living stands and dead wood in the Białowieża forest: suggestions for restoration management, Forest Ecology and Management, Volume 165, Issues 1–3, Elsevier, 2002

https://doi.org/10.1016/S0378-1127(01)00655-7

  1. Puplett, Dan – https://treesforlife.org.uk/forest/dead-wood/

  2. Kris Vandekerkhove,Luc si colab. – When nature takes over from man: Dead wood accumulation in previously managed oak and beech woodlands in North-western and Central Europe , Forest Ecology and Management, Elsevir, 2009 (Rezumat)

https://doi.org/10.1016/j.foreco.2009.01.055

Licenta:

Attribution-NoDerivs
CC BY-ND

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support