Cum sa coboram o panta in padurea mea

Tara lui Andrei
cum coboram o panta in padurea mea

Pentru a ne cunoaste padurea din situl Natura 2000 Cheile Doftanei, trebuie sa stim cum sa o strabatem in siguranta. Chiar si un parc orasenesc necesita atentie cand te plimbi prin el, pentru a evita accidentele.

Pare mai usor la vale decat la deal. Dar trebuie sa stii sa o faci pentru a ajunge cu bine in vale. Orice lucru se invata, doar animalele apar pe lume cu instincte ce la ajuta sa supravietuiasca. Oamenii invata tot ce au nevoie.

Spre invatatura si atenta aplicare, iata 7 reguli ale coborarii pantelor (1):

  1. In primul rand, verifica daca in jurul tau nu sunt si alte cai de a ajunge in vale, cu o panta mai mica- alege intotdeauna cea mai comoda poteca !

  2. Mergi incet, cea mai sigura cale de a te rani este sa te grabesti; daca esti presat de timp, aminteste-ti ca sanatatea ta este mereu pe primul loc ! Fa doar atat cat poti fara sa te pui in pericol

  3. Priveste cu atentie in fata ta. Uita-te unde pui piciorul dar si putin mai in fata. Daca vezi ceva ce pare instabil, cu siguranta ca si este instabil. Nu te lasa pe celalalt picior pana cand nu esti sigur ca atinge ceva stabil !

  4. Fa pasii mici. Asa iti va fi mai usor sa-ti recapeti echilibrul.

  5. Mergi in zig-zag, pe cat posibil. Gravitatia va avea mai putine sanse sa te dezechilibreze

  6. Infige intai calcaiul si mentine un contact complet al talpii cu solul.

  7. Indoaie genunchii pe cat posibl, pentru a cobora centrul de greutate – sporind astfel echilibrul – si pentru a spori numarul posibilitatilor miscarilor de echilibru.

Daca panta este foarte mare, foarte neregulata sau numarul de elemente instabile este ridicat, incerca sa iti folosesti si mainile pentru a te echilibra – fie punand palmele pe sol, fie apucand crengile (dar nu si pe cele fragile sau putrede !).

Prin padure mergi in bocanci ! Daca nu ai bocanci, niste ghete cu talpa tare si cu incretituri sunt bune si ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support