Situl ROSCI0283 Cheile Doftanei a fost declarat prin Ordinul Ministrului Mediului si Padurilor nr. 2.387/2011 privind instituirea regimului de arie naturala protejata a siturilor de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei Natura 2000 în Romania.
Ultima revizie legala disponibila referitoare la caracteristicile sitului consta in Ordinul Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor nr. 46 / 2016, privind instituirea regimului de arie naturala protejata si declararea siturilor de importanta comunitara ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 în România, ce actualizeaza Formularele Standard Natura 2000.
Suprafata acestui sit este de 2622 ha si a fost declarat pentru 6 specii si 10 habitate, listate mai jos impreuna cu statutul legal de protectie, la nivel european si national.
CRVR = Cartea Rosie a Vertebratelor din Romania, ed. V. Tatole si N. Botnariuc, Ed. Academiei Romane, 2005
Stare de conservare = starea de conservare conform evaluarii initiale, la declararea sitului – listata in Formularul standard
Situl Natura 2000 Cheile Doftanei cuprinde 10 tipuri de habitate de interes comunitar, dintre care doua sunt considerate habitate prioritare, habitate in pericol de disparitie la nivel european: 91E0* și 9180*. Situl gazduieste 6 de specii de interes comunitar pentru care a fost declarat, dintre care o specie prioritara la nivel european: ursul brun. Prezenta unei specii sau a unui habitat prioritar intr-un sit Natura 2000 conduce la o reglementare mai stricta a activitatilor antropice, cu potential impact asupra mediului, conform art. 28, alin (9) din OUG 57 / 2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011.
Situl se afla in apropierea altor arii protejate din Bucegi, Ciucas, Glodeasa, Piatra Mare si Postavarul care au populatii de ursi si astfel participa la asigurarea protectiei ursului in cele mai propice zone ale arealului acestei specii.
Raurile Paltinoasa si Secaria au vai salbatice, preferate de vidra, iar raul Doftana ii asigura accesul spre habitate naturale din partea nordica a vaii Doftana.
Padurile batrane asigura prezenta speciei Morimus funereus- specie « drapel », reprezentativa pentru comunitatile de insecte consumatoare de lemn.
Procesele geomorfologice caracteristice zonei de deal a sitului, sunt favorabile amfibienilor Bombina variegata si Triturus cristatus si speciei de reptile Emys orbicularis, care beneficiaza de habitate optime determinate de aceste procese.
Fagetele sunt dominante in sit, formeaza paduri mature, de peste 150 ani. In afara de habitatele edificate de fag sau de fag si alte specii in sit exista habitate edificate de stejar, doua habitate de vegetatie riverana, fanete, vegetatie de stancarie, ceea ce arata o biodiversitate remarcabila, intr-un relief complex.
La nivel national, situl Cheile Doftanei reprezinta o zona cu fagete compacte, multe dintre acestea batrane, cu o mare valoare conservativa, adaugandu-se la celelalte fagete de deal si de munte. Aceste ecosisteme asigura habitate propice pentru multe specii de plante, animale si microorganisme, contribuind la mentinerea unui nivel optim de biodiversitate.
Prezenta acestor fagete compacte face ca situl sa contribuie la mentinerea acestor ecosisteme forestiere la nivel european.